poniedziałek, 29 października 2012

Wszyscy mają paluchy..mam i ja!!

Nie obchodzę Halloween jakoś szczególnie, ale zawsze jest to jakiś pretekst,żeby upichcić coś fajnego. Postawiłam na popularne Paluchy Wiedźmy. Przyznam, że efekt super. Zaskoczyłam familię. Ciasto maślane jest pyszne i wykorzystam je jeszcze na pewno nie raz. Przepis wyszperałam chyba gdzieś na Smakerze.



Składniki:
225 g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru pudru
 1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
białko 1 jaja
100 g migdałów

Migdały sparzyć, obrać i podzielić na połówki. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie odrywając po kawałeczku ciasta formujemy paluchy(nie za grube bo ciasto rośnie) w miejscu paznokcia wciskamy posmarowany białkiem migdał. Zaznaczamy zgięcia paluchów nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto. 

Ja piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem ok 15 min.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 15 października 2012

Penne z brokułem i piersią z kurczaka

Czasami trzeba urozmaicić sobie niedzielny obiad. Przeważnie w ten dzień zajadamy jakieś bardziej uroczyste dania, dlaczego nie spróbować by inaczej??


Składniki: Modyfikujemy ilość w zależności od potrzeb
1 brokuł
1 pierś podwójna kurczaka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
ok. 250 g makaronu penne
300 ml śmietany 12%
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka masła

Cebulę kroimy w kostkę. Trochę oleju i masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę i szklimy ją. 3 ząbki czosnku kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Uważamy, aby nam się nie przypalił. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażamy po czym podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy do miękkości. Brokuła dzielimy na różyczki, opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie rozgotować!Makaron  gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Do miękkiego kurczaka dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą , pieprzem, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę gotujemy. Dorzucamy kukurydzę, odcedzonego brokuła i mieszamy. Dodajemy makaron odcedzony i przelany gorącą wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe.

SMACZNEGO!!!

sobota, 6 października 2012

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj pyszne ciasto marchewkowe. Proste, nieskomplikowane, godne polecenia.  To po prostu trzeba spróbować!! 


Składniki:
3 szkl. mąki
4 jajka
2 szkl. marchwi startej na drobnej tarce
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szkl. oleju
2 szkl. cukru
solidna garsć grubo pokrojonych orzechów włoskich
solidna garść rodzynek

 Jajka ubijamy z cukrem na jasną , pulchną masę. Dodajemy olej, sodę, cynamon i mąkę. Miksujemy. Dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.

  SMACZNEGO!!!

piątek, 5 października 2012

Szybka babka i jej wnuczki :)

W celu wypróbowania nowej formy silikonowej na babkę, która była zamieszczona do nr 4 dwutygodnika " Ale pychota" postanowiłam upiec... no właśnie babkę! Użyłam jednak innego przepisu, nie tego co był w gazecie. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Z racji, że foremka jest dosyć mała, a ciasta wyszło sporo( zazwyczaj piekę je w formie keksowej) upiekłam jeszcze 12 babeczek w foremkach do muffin. Stąd tytuł dzisiejszego posta. Trochę pozmieniałam bo zamiast wmieszać kakao do części ciasta i zrobić taką dwukolorową babkę, w dużej formie upiekłam jasną część a kakaową w foremkach na muffiny.



















Składniki na formę keksową lub dużą foremkę na babkę.
6 jaj
1,5 szkl. cukru
1/2 szkl. przegotowanej wody(ostudzonej)
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywno z solą, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Większość ciasta wlać do formy. Do reszty wmieszać kakao. Wylać na jasne ciasto i przemieszać widelcem. Piec w temp. 180-185 stopni ok. 40 min( do tzw. suchego patyczka)Ostudzić, można polukrować lub polać czekoladą.