piątek, 28 czerwca 2013

Liebster Blog



Jestem bardzo miło zaskoczona faktem, że Grymas Słodki nominowała mnie do akcji Liebster Blog. 
Akcja polega na tym, żeby nominować nowe, dopiero startujące blogi i pomóc im się rozpowszechnić w środowisku blogerów kulinarnych. Bardzo fajna zabawa. 
Trzeba odpowiedzieć na 11 pytań po czym nominować kolejne 11 blogów.

Pytania od Grymas Słodki:
1. Jaki jest twój ulubiony deser ?
2. Jakie danie/deser najbardziej zapadł Ci w pamięć, kiedy byłaś/eś dzieckiem ?
3. Przyrząd kuchenny, bez którego nie mogę gotować/piec to...
4. Czy podczas gotowania starasz się utrzymać kuchnię w porządku ?
5. Czego chciałbyś/chciałabyś spróbować z przysmaków kuchni śródziemnomorskiej ? 
6. Czego nigdy w życiu nie zjesz ?
7. Jak często sprawdzasz skrzynkę mailową ?
8. Jak często z ciast wychodzą Ci zakalce ?
9. Co zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę (3 rzeczy) ?
10. Jakie miejsce chciałabyś/chciałbyś zwiedzić pod względem kulinariów ?
11. Czy prowadzenie blogu zawsze jest dla ciebie przyjemnością ?
Moje odpowiedzi:
1. Zdecydowanie lody
2. Najbardziej zapamiętałam robiony w domu sok z pomarańczy i marchewki, nazywanym u nas "sokiem z wiadra", bo akurat w wiaderku był przygotowywany .
3. Dobry mikser
4. Raczej panuje w niej artystyczny nieład :)
5. Myślę, że jakiegoś typowego Greckiego dania,  przyrządzone przez rodowitego mieszkańca.
6. Ośmiornicy, małży itp.
7. Raz dziennie
8. Bardzo rzadko
9. Wodę pitną, czekoladę, dobrą książkę
10. Indie
11. Tak

Moje nominacje:

Moje Pytania:
1. Ulubione danie z kuchni polskiej?
2. Największa wpadka podczas gotowania/pieczenia?
3. Na słodko czy wytrawnie?
4.Gdzie chciałabyś/chciałbyś spędzić tegoroczne wakacje?
5. Czego nigdy nie zjesz?
6. Dana mięsne czy wegetariańskie?
7. Ulubiona książka kucharska?
8. Ulubione owoce lata?
9. Pies czy kot?
10. Lubisz wstawać wcześnie rano czy spać do południa?
11. Nie wyobrażasz sobie dnia bez...?

Zapraszam do zabawy :)

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką, czyli klasyka sezonu truskawkowego. Jeśli jeszcze ktoś nie robił tego pysznego ciasta, serdecznie zachęcam, żeby spróbować.


Składniki: U mnie blaszka 40x24cm
Na biszkopt rzucany z przepisu Dorotki link

5 jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Na masę budyniową:
3 budynie waniliowe
4-5 łyżek cukru
1 l mleka
1,5 kostki masła lub margaryny

Dodatkowo:
ok. 1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać za często piekarnika. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągamy i rzucamy blaszką o podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Budynie ugotować z cukrem. Ostudzić przykryte folą, żeby nie zrobił się kożuch.Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem.
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Galaretki rozpuścić w 0,75 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki lekko dociskając. Na truskawki wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!!!

Wpis dodaję do akcji:
Truskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 8 czerwca 2013

Ciasteczka wyciskane

Ostatnio stałam się posiadaczką maszynki do wyciskania ciastek.
Nie byłabym sobą gdybym jej 
 od razu nie wypróbowała. Przepis zapożyczyłam z tej strony. Są pyszne, maślane, kruchutkie.
Po prostu polecam!

Ps: Odwiedziło mnie już ponad 10 000 osób. Dziękuję :)


Składniki:
250 g miękkiego masła
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki oleju

Przesiewamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie ciasto. Nakładamy do maszynki i wyciskamy ciastka na wysmarowaną masłem blachę. Jeśli ciasto jest za miękkie i nie chce się odklejać trzeba chwilę schłodzić w lodówce. Piec w 180 stopniach ok. 15 min. aż się lekko zarumienią.

SMACZNEGO!!! 


środa, 5 czerwca 2013

Ciasto ucierane z rabarbarem

Przepis na ciasto ucierane, które użyłam do tego wypieku już kiedyś zamieściłam na blogu o tu , ale jest to przepis na prawdę godny przypomnienia.Zawsze wychodzi niezależnie od tego jakich owoców użyjemy.



Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 kostka masła(lub margaryny)
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3-4 łodygi rabarbaru

 Masło rozpuścić i ostudzić.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i dodać na końcu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,ocet,olej i zapach-dokładnie wymieszać. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Delikatnie wmieszać ubite białka drewnianą łyżką.Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar. Można posypać odrobiną cynamonu i cukrem.
Piec w 160 stopniach ok.1 godziny.


Muffinki z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni więc i ja postanowiłam coś upiec. Padło na muffinki i ciasto, na które przepis w następnym poście. A dziś słodko- kwaśne pychotki :)
Przepis dodaję do rabarbarowej akcji na Durszlaku.



Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g roztopionego masła
1-1,5 łodygi rabarbaru

Mąkę, sodę, proszek mieszamy ze sobą. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre, dodajemy też cukier, żeby się rozpuścił. Mokre składniki wlewamy do mąki, dodajemy pokrojony rabarbar i krótko mieszamy, do połączenia składników. Nakładamy do foremek i pieczemy
 w 180 stopniach do suchego patyczka ok 30 min.

SMACZNEGO!!!