środa, 20 listopada 2013

Sernik na zimno z pianką i wiśniową galaretką.

Nic szczególnego, ani trudnego, ale za to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jako pyszny deserek sprawdza się idealnie, polecam.



Składniki:
1 kg mielonego twarogu z wanilią takiego z wiaderka(ja miałam z Biedronki)
2 op. bitej śmietany w proszku "śnieżka"
2 szkl.mleka
2 galaretki zielone
2 galaretki żółte
1 duży słoik wiśni w syropie
1 łyżka żelatyny

Galaretki rozrabiamy we wrzątku. Każdy kolor w 1 i 1/2 szklanki wody. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzone, żółte galaretki łączymy dokładnie z serem i wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę zieloną. Wylewamy na zastygniętą masę serową. Syrop z wiśni odlewamy do rondelka, dolewamy do niego ok. 1/2 szklanki wody. Podgrzać po czym dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować! Ostudzić. Wiśnie układamy na zastygniętej piance i zalewamy tężejącym syropem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!!!

czwartek, 7 listopada 2013

Marchewkowe "kocie oczy"

Zalegała mi marchewka, kombinowałam co z niej zrobić i wtedy jak na zbawienie oglądałam program Ani Starmach " Pyszne 25", w którym pokazała przepis na urocze ciasteczka marchewkowe. No to nie było na co czekać tylko wzięłam się do roboty. 
Ciasteczka są F-A-N-T-A-S-T-Y-C-Z-N-E!! Pyszne, kruchutkie, no genialne. Polecam w 100%.



Skladniki:
450 g mąki
4 starte na drobnych oczkach marchewki
1 jajko
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
1 plaska łyżeczka cynamonu
marmolada lub dżem( u mnie dżem truskawkowy własnej roboty)

Ze wszystkich składników oprócz dżemu zagniatamy ciasto. Rozwałkować je na 0,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka. W połowie kółek wycinamy mniejsze kółka np. literatką. Kółka z dziurką układamy na tych całych. W dziurkę nakładamy dżem. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoto ok 20-25 min(trzeba sprawdzać). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 4 listopada 2013

Murzynek

Pyszne, szybkie,łatwe w wykonaniu ciasto. Bez zbędnych dodatków. Smak dzieciństwa. Nie ma co opisywać, większość zna ten smak, a kto nie koniecznie musi spróbować!!
Przepis z gazetki "Przepisy czytelników"



Składniki:

3 jajka
250 g margaryny lub masła
1/2 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki z czubkiem kakao

Tłuszcz i bułka tarta do formy

Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować mieszając. Odlać 1/3 powstałej masy i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do wystudzonej masy, tej co jest więcej, dodać żółtka, mąkę i proszek oraz cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Dodać białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać pozostawiona masą.


Smacznego!!!