poniedziałek, 30 grudnia 2013

Keks

Keks piekę co roku, zawsze jest napakowany na maksa bakaliami, ale taki lubię najbardziej.  Pycha.

Ps: Korzystając z okazji życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!!!



Składniki:
250 g mąki
180 g cukru
5 jaj
250 g masła
1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka 
400 g bakalii

masło i bułka tarta do formy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Oddzielić żółtka od białek.Sodę rozpuścić w podgrzanym mleku.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać stopniowo mąkę, krótko miksując. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Na końcu dodać sodę i obtoczone w mące bakalie. Delikatnie przemieszać. Nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki, do 3/4 wysokości. Piec do suchego patyczka, w tym, że po 30 min pieczenia wyciągnąć i zrobić ostrym nożem wzdłuż ciasta nacięcie na ok. 1 cm.Piec dalej. Gotowy keks ostudzić i polukrować.

Wigilia 2013

wtorek, 3 grudnia 2013

Placek z jabłkami

Jeden z najprostszych, a jednocześnie najlepszych wypieków. Ciasto z jabłkami często bywa na moim stole. Mniam.Mogę tylko polecać :)





Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
2 żółtka
500 g mąki
3/4 szkl. cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek
1i 1/2  łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru brązowego

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.Wstawić na 30 min do lodówki. Blachę 38x24 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do jabłek dodać cukier, cynamon i pokrojone orzechy, wymieszać. Jedną cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Białka pozostałe z przygotowania ciasta roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Posypać cukrem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 40 min na zloty kolor.