czwartek, 9 stycznia 2014

Sernik

To już kolejny sernik na moim blogu i pewnie nie ostatni. Tym razem przepis znaleziony w gazecie codziennej, chyba Nowiny. Wypróbowałam i polecam bo jest rewelacyjny. 
U mnie skórka się przypiekła, ale nie przeszkadza to w smaku ciasta.Jest to raczej odświętny wypiek, bo zawiera aż 15 jaj, warto jednak się skusić.

Składniki:
Ser: 1,60 kg sera
75 dag cukru pudru
1 kostka masla
15 jaj
7 dag mąki ziemniaczanej
7 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
1/2 kostki margarny
12 dag cukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
20 dag mąki

Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać jajka, proszek d pieczenia i mąkę.Wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Ważne, żeby forma miała dosyć wysokie brzegi, ponieważ sernik w trakcie pieczenia bardzo rośnie
( u mnie 34x24).
Ser: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser, mąki i proszek.Można dodać bakalie, zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę serową wylać na ciasto. Piec ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Trzeba uważać, jak zacznie się przypiekać można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.

czwartek, 2 stycznia 2014

Snikers

Połączenie miodowych, kruchych placków, karmelizowanych orzechów i masy budyniowej musi być pyszne, i potwierdzam, że jest. Polecam. Widziałam na blogach różne interpretacje snikersa, ja trzymam się tego przepisu już ponad 10 lat i nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
20 dag masła
2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłego mleka
2 łyżki miodu
2 jaja
16 g cukru waniliowego
Karmel:
30 dag orzechów wloskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
1/2 kostki masła
Krem:
1/2 l mleka
1 żółtko
16 g(opakowanie) cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 kostka masła

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować, wyłożyć do blaszek. Jedną część upiec, drugą lekko podpiec i wyłożyć na nią karmel, piec jeszcze ok 15 min.

Karmel: Do rondelka wrzucić wszystkie składniki( orzechy można delikatnie pokroić-nie drobno), na małym ogniu, cały czas mieszając gotować karmel ok 10 min. Wyłożyć na podpieczony spód.

Krem: Z podanych składników, oprócz masła ugotować budyń. Wystudzony utrzeć z miękkim masłem.

Przełożenie: Placek z karmelem - masa - drugi placek upieczony - polewa.

SMACZNEGO!!!

Wigilia 2013