poniedziałek, 17 lutego 2014

Piernikowe serce w czekoladzie

Co prawda Walentynki były w piątek, ale dopiero dzisiaj mam czas wrzucić przepis na ciasto, które upiekłam dla swojego męża. Postawiłam na piernik z bakaliami oblany pyszną mleczną czekoladą.
Coś wspaniałego, aczkolwiek dosyć słodki za sprawą użytej czekolady. Jednak w 100% polecam bo smak ciasta super, na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. Przepis z gazetki "Ale pychota"





























Składniki:
280 g mąki
160 g cukru
70 g masła
90 ml mleka
90 ml miodu
3 jajka
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów włoskich
100 g migdałów
150 g rodzynek
Skórka z 1 pomarańczy
Skórka z 1 cytryny
Po 1/2 łyżeczki: cynamonu,mielonych goździków,miąższu laski wanilli,startej gałki muszkatołowej,kardamonu
szczypta soli

Do dekoracji:
150 g czekolady mlecznej

W rondelku lekko podgrzać miód z otartą skórką owoców. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, przyprawy, miękkie masło oraz ostudzony miód. Całość zmiksować na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z ciastem. Bakalie obtoczyć w odrobinie mąki dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przełożyć do foremki w kształcie serca. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1 godziny. Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować.
Walentynki - czym TO się je? Słodkie Walentynki 2014

2 komentarze:

  1. Ooooo... Baaardzo walentynkowo!
    :)

    Bardzo mi milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znalazł przepis na Walentynki!

    OdpowiedzUsuń