Pyszne i proste ciasto, idealne na niedzielne popołudnie w gronie rodziny i każdą inną okazję ;)
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych,
po prostu pycha :)
Składniki na biszkopt
8 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Mąki połączyć i przesiać. Ubijać białka na
sztywną pianę na końcu dodając cukier i ubijać, aż się rozpuśći. Dodawać
po jednym żółtku nadal ubijając. Zmniejszyć obroty i dodać przesiane
mąki. Piec 170 stopni ok 30- min. Do tzw. suchego patyczka. Upieczony
biszkopt rzucić na podłogę z wysokości ok. 0,5m, po czym wstawić z
powrotem do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach.Przeciąć na pół.
Masa kubusiowa:
1 duża butelka soku Kubuś
3 zmiksowane brzoskwinie z puszki (3 połówki)
1 szkl. syropu z brzoskwiń
3 budynie śmietankowe
Sok i zmiksowane brzoskwinie wymieszać i zagotować. Proszek budyniowy rozmieszać w syropie i wlać do gotującego się soku. Mieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wylać na jedną połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Delikatnie docisnąć.
Pianka:
2 śmietany w proszku Śnieżka
400 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
Śnieżki ubić z mlekiem i wymieszać z żelatyną. Masę wyłożyć na ciasto.
Ponadto:
Puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki pomarańczowe
Pozostałe brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na zastygniętej piance. Galaretki rozrobić w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.Schłodzić najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!!!
mam podobny przepis, ale bez galaretki na wierzchu, Twoje wygląda jeszcze smaczniej:)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec! :)
OdpowiedzUsuń