poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto Kubuś

Pyszne i proste ciasto, idealne na niedzielne popołudnie w gronie rodziny i każdą inną okazję ;)

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, 

po prostu pycha :)


















Składniki na biszkopt
8 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Mąki połączyć i przesiać.  Ubijać białka na sztywną pianę na końcu dodając cukier i ubijać, aż się rozpuśći. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Zmniejszyć obroty i dodać przesiane mąki. Piec 170 stopni ok 30- min. Do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucić na podłogę z wysokości ok. 0,5m, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach.Przeciąć na pół.
 
Masa kubusiowa:
1 duża butelka soku Kubuś
3 zmiksowane brzoskwinie z puszki (3 połówki)
1 szkl. syropu z brzoskwiń 
3 budynie śmietankowe

Sok i zmiksowane brzoskwinie wymieszać i zagotować. Proszek budyniowy rozmieszać w syropie i wlać do gotującego się soku. Mieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wylać na jedną połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Delikatnie docisnąć. 

Pianka:
2 śmietany w proszku Śnieżka
400 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody

Śnieżki ubić z mlekiem i wymieszać z żelatyną. Masę wyłożyć na ciasto.

Ponadto:
Puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki pomarańczowe

Pozostałe brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na zastygniętej piance. Galaretki rozrobić w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.Schłodzić najlepiej całą noc.

 SMACZNEGO!!!

2 komentarze: