niedziela, 23 lutego 2014

Sałatka Meksykański Król Imprezy

Zanim przejdę do przepisu, ogłaszam lekko zszokowana, 
że odnotowałam już przeszło 
50 tysięcy wejść. Miło mi, że ktoś tu zagląda.
A wracając do tematu sałatki, to już dawno temu wpadła mi w oko pojawiając się na kilku blogach. W końcu stwierdziłam, że i ja ją zrobię. Wygląda super, aczkolwiek smakiem mnie nie powaliła. Mimo to mojej rodzince posmakowała. Zrobię ją jeszcze na pewno, ale następnym razem porządnie ją przyprawię, bo tego mi w niej najbardziej brakowało. Robiąc tą sałatkę musimy bardzo dobrze doprawić mięso, bo w sumie ono daje cały smak. Polecam do wypróbowania, bo wiadomo każdy ma inny gust smakowy:) a do tego sałatka jest bardzo dekoracyjna. Ja popełniłam błąd za słabo przyprawiając, myślę, że następnym razem ja również w niej zasmakuje.
Przepis z bloga smakiempisany.blogspot.com, z moimi zmianami.




Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo -wieprzowego
500 g pieczarek
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
Główka sałaty lodowej
3 pomidory
1 duża cebula
60 g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Chipsy nachos o smaku chili
Przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka ostra w proszku,czosnek granulowany, ew. przyprawa do dań meksykańskich
Na sos:
5 łyżek majonezu
3 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
sól,pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju po czym dodać mięso i smażyć chwilę. Dokładnie przyprawić, dodać przecier i dalej smażyć, aż mięso będzie gotowe. Na drugiej patelni, na łyżeczce masła podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, aż odparują. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na dnie salaterki, na to ułożyć pomidory. Na pomidory wyłożyć mięso, na mięso pieczarki, następnie odsączone kukurydza i fasola. Majonez mieszamy z keczupem i musztardą, doprawiamy i wylewamy na sałatkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach i ułożyć na sosie. Dookoła salaterki układamy nachosy tworząc koronę, resztę chipsów kruszymy i posypujemy wierzch sałatki . Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz