piątek, 14 listopada 2014

Torcik czekoladowy

Mały, skromny, ale za to pyszny. Bardzo szybki i łatwy. Taki murzynek w podrasowanej wersji :) 
























Składniki:
Ciasto:
100 g ciemnego cukru muscovado
150 g drobnego cukru do wypieków
50 g kakao
125 g masła
125 ml.wody
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z kawy lub wanilii
2 jajka

Masa;
1 opakowanie gotowej masy czekoladowej
300-400 ml mleka ( trzeba sprawdzić na opakowaniu)
100 g masła

Dodatkowo dowolne dekoracje cukiernicze

Cukry, kakao, masło, wodę podgrzać do połączenia się składników. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do rozpuszczonych składników.Dodać ekstrakt i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec  w 180 stopniach
 ok. 1 godziny, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.

Krem przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Dokładnie posmarować całe ciasto. Ja wyłożyłam krem tylko na wierzch, bez przekrajania ciasta, ale można podzielić ciasto na 2 części. Zrobić łyżką ozdobne esy-floresy. Udekorować i schłodzić ok. 1-2 h żeby krem stężał.

SMACZNEGO!!!





2 komentarze: