piątek, 21 grudnia 2012

Piernik Staropolski

W tym roku po raz pierwszy postanowiłam upiec ten piernik. Ciekawi mnie bardzo jak on smakuje. Upiekłam go jak nakazuje przepis na  4 dni przed podaniem, teraz kruszeje sobie spokojnie i kusi , oj kusi. W przepisie, który zapożyczyłam ze strony Moje Wypieki było napisane, że wychodzi duży, ale nie spodziewałam się, że aż tak duży. Ba! ogromny. Będzie się czym delektować w te święta. Przepis zamieszczam, może ktoś w przyszłym roku również odważy się upiec go pierwszy raz 


Składniki:
1/2 kg miodu 
2 szklanki cukru (daję mniej) 
25 dag masła 
1 kg mąki pszennej 
3 jajka 
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
pół szklanki mleka 
pół łyżeczki soli 
2 - 3 torebki przyprawy do piernika
2 słoiczki powideł śliwkowych
 
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować na 1/2 cm i piec w dużej blaszce( takiej z piekarnika) w temperaturze około  180ºC  przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem . Zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz