czwartek, 25 lipca 2013

Jagodzianki

Trochę mnie tu nie było, za co bardzo przepraszam i postanawiam się poprawić :) Dziś przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z jagodami, w skrócie: "jagodzianki". Mniam. Przepis znalazłam o tu.Do zdjęć uchowała się tylko jedna :)




Składniki na 16 pyszności:
Na ciasto:
500 g mąki
1,5 łyżeczki suchych drożdży
szczypta soli
1 jajko
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1 szkl. letniego mleka
cukier z prawdziwą wanilią
 Nadzienie:
300 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, mleko i jajko- wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.  Po tym czasie krótko zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na 15 min. Jagody umyte i osuszone mieszamy z mąką i cukrem. Z kulek formujemy placuszki, nakładamy po ok. łyżce jagód i dokładnie zlepiamy, formując bułeczki. Odstawiamy na 45 min. Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni. Przed włożeniem bułki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min na złoto.

SMACZNEGO!!!

Jagodowo Nam edycja 5!

4 komentarze:

  1. a ja piekę jagodzianki w sobotę, ciekawe czy jakaś się uchowa do zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie!
    dziękuję za dodanie jagodzianek do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki uwielbiam,ale sama nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń