W zasadzie nie wiem dlaczego akurat meksykańskie, ale za to bardzo dobre. Idealne do czerwonego barszczyku, a jeszcze lepsze z sosem tzatziki.Polecam. Przepis z zeszytu mamy :)
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
3/4 kostki margaryny( rozpuścić)
10 dkg drożdży
1 duża śmietana
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
białka do posmarowania pierożków
Farsz:
2 duże cebule
3 kolorowe papryki
60 dag pieczarek
70 dag piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
30 dkg sera żółtego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, poddusić z przyprawą gyros do miękkości
. Paprykę w drobną kosteczkę i również poddusić. Cebulę w kosteczkę i
zeszklić. Pieczarki pokroić i przesmażyć. Wszystkie składniki połączyć
ze sobą, dodać starty ser i koncentrat do smaku. Przyprawić solą i
pieprzem.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie odstawiamy, bo to ciasto nie musi rosnąć. Rozwałkować na ok 5 mm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiając brzegi formować pierożki. Piec w 200 stopniach ok 20 min.
Sos Tzatziki:
1 jogust typu greckiego
2-3 ząbki czosnku
1 świeży ogórek
pęczek szczypiorku
sól pieprz
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach i chwilę odstawiamy. Czosnek
przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.Szczypiorek siekamy i
również wsypujemy do jogurtu. Dodajemy odciśnięty ogórek i doprawiamy
solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem
SMACZNEGO!!!
Świetnie wyglądają, wciągnęłabym je z sosem czosnkowym! :)
OdpowiedzUsuń