poniedziałek, 28 października 2013

Zapiekanka z makaronem penne

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na to danie, ale jakoś tak nie było kiedy. Z racji, że Lubella organizuje teraz konkurs postanowiłam się zmobilizować. I oto jest. Jest bardzo syta i pyszna, dodatkowo można nią obdzielić kilka osób. Przepis mam od siostry.



Składniki na kilka sporych porcji:
2 opakowania makaronu penne "Lubella"
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 duże cebule
500 g sera żóltego
1 sos typu "Pomysł na..zapiekankę makaronową z serem"
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylia

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić. Dodać mięso i przesmażyć.Mięso doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na osobnej patelni, na maśle przesmażamy pieczarki, aż odparują. Do mięsa dodać kukurydzę i pieczarki. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Do sporego naczynia żaroodpornego dajemy połowę makaronu, dodajemy 1/3 sera i mieszamy. Na makaron wykładamy mięso, posypujemy kolejną częścią sera i zalewamy sosem. Na to wykładamy resztę makaronu i posypujemy pozostałym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy ok 30-40 min.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz