czwartek, 2 stycznia 2014

Snikers

Połączenie miodowych, kruchych placków, karmelizowanych orzechów i masy budyniowej musi być pyszne, i potwierdzam, że jest. Polecam. Widziałam na blogach różne interpretacje snikersa, ja trzymam się tego przepisu już ponad 10 lat i nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
20 dag masła
2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłego mleka
2 łyżki miodu
2 jaja
16 g cukru waniliowego
Karmel:
30 dag orzechów wloskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
1/2 kostki masła
Krem:
1/2 l mleka
1 żółtko
16 g(opakowanie) cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 kostka masła

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować, wyłożyć do blaszek. Jedną część upiec, drugą lekko podpiec i wyłożyć na nią karmel, piec jeszcze ok 15 min.

Karmel: Do rondelka wrzucić wszystkie składniki( orzechy można delikatnie pokroić-nie drobno), na małym ogniu, cały czas mieszając gotować karmel ok 10 min. Wyłożyć na podpieczony spód.

Krem: Z podanych składników, oprócz masła ugotować budyń. Wystudzony utrzeć z miękkim masłem.

Przełożenie: Placek z karmelem - masa - drugi placek upieczony - polewa.

SMACZNEGO!!!

Wigilia 2013

1 komentarz: