poniedziałek, 18 marca 2013

Mazurek pomarańczowy

Jak Wielkanoc to koniecznie mazurki. U mnie przeważnie jest właśnie ten pomarańczowy. Polecam. Prosty i pyszny.


Składniki:
Kruche ciasto:
 60 dag mąki
35 dag masła
25 dag cukru
3 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
2 pomarańcze
1 cytryna
23 dag cukru

Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na 1 h do lodówki. Wyjąć rozwałkować na ok 1 cm, uformować podwyższony brzeg i upiec w 200 stopniach ok 15 min. na zloty kolor.
Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na kawałeczki, usunąć pestki, zmiksować(całość ze skórką) i przełożyć do rondla. Podgrzewać z cukrem ok. 30 min, często mieszając, aż zgęstnieje i będzie przeźroczyste. Ciepłe wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, udekorować.

1 komentarz: