Jak Wielkanoc to koniecznie mazurki. U mnie przeważnie jest właśnie ten pomarańczowy. Polecam. Prosty i pyszny.
Składniki:
Kruche ciasto:
60 dag mąki
35 dag masła
25 dag cukru
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
2 pomarańcze
1 cytryna
23 dag cukru
Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na 1 h do lodówki. Wyjąć rozwałkować na ok 1 cm, uformować podwyższony brzeg i upiec w 200 stopniach ok 15 min. na zloty kolor.
Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na kawałeczki, usunąć pestki, zmiksować(całość ze skórką) i przełożyć do rondla. Podgrzewać z cukrem ok. 30 min, często mieszając, aż zgęstnieje i będzie przeźroczyste. Ciepłe wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, udekorować.
Smakowity. I ślicznie udekorowany :)
OdpowiedzUsuń