czwartek, 14 marca 2013

Tęczowy tort

7 marca mój synek kończył pierwszy roczek :), przyjęcie nie mogło się obejść bez jakiegoś fajnego toru. Padło na Tęczowy tort ze strony Moje wypieki, tyle, że z moimi zmianami. Zamiast ciasta, które jest w oryginale, ja zrobiłam blaty biszkoptowe. Po przeczytaniu opinii na temat ciasta, które jest w oryginalnej wersji wolałam nie ryzykować. Ogólnie wyszło super. Miny gości rewelacyjne. Polecam, mimo, że jest trochę zachodu przy tym wypieku :)Najwięcej czasu zajęło mi wykonanie marcepanowych guzików ale opłacało się.


































Ps: W całym tym zamieszaniu nie zrobiłam porządnego zdjęcia :)


Składniki:
Na 6 blatów biszkoptowych o średnicy 28 cm
18 jajek
360 g cukru pudru
360 g mąki
180 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Składniki dzielimy na 6 części. Każda część to 3 jajka, 60 g cukru, 60 g mąki pszennej i 30 g mąki ziemniaczanej.Tortownicę wykładamy  papierem do pieczenia TYLKO DNO!!! Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy barwnik oraz przesiane mąki i mieszamy na niskich obrotach.  Wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. I tak kolejne 5 razy. Biszkopty ostudzić

Składniki na masę:
1300 ml śmietany kremówki(mocno schłodzonej)
500 g serka mascarpone
1 szkl. cukru pudru
aromat rumowy

Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier puder.Dodajemy serek i delikatnie ubijamy do połączenia i zgęstnienia. Dodajemy kilka kropel aromatu.

Biszkopty przekładamy kremem( ja nie nasączałam, bo wyszły dość wilgotne, jeśli jest potrzeba to nasączyć) kolejno fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wierzch i boki również pokryć kremem. Dowolnie udekorować. U mnie są własnoręcznie wykonane ozdoby z marcepanu i czekoladowe literki. Tort należy dobrze schłodzić.
























1 komentarz: