poniedziałek, 18 lutego 2013

Odwrócone ciasto z ananasem

Z racji pozostałego i niewykorzystanego ananasa w plastrach, przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś przepisu na jego wykorzystanie. Padło na odwrócone ciasto. Jest dosyć niskie, ale smaczne. Zdecydowanie mogę polecić. Przepis pochodzi z tąd.

Składniki:

10 dkg mąki
80 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 jajka
50 g cukru
5 łyżek syropu z ananasa
7-8 plastrów ananasa
Masło do wysmarowania formy
kilka wiśni z syropu lub suszonych moreli

Tortownicę o śr. 22 cm wysmarować. Na dnie ułożyć plastry ananasa, w dziurki krążków ułożyć wiśnie lub kawałki moreli. Mąkę, proszek, cukier i sodę mieszamy, dolewamy sok, wbijamy jajka, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto na ananasy. Pieczemy w 200 stopniach ok.30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto pozostawiamy w formie, aż trochę przestygnie, po czym delikatnie odpinamy obręcz,przykładamy talerz i odwracamy.

SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

  1. Od dawna mam ochotę zrobić to ciasto. Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń