Po otrzymaniu paczki z galaretkami Winiary
od razu wiedziałam co z nich zrobię. Ptasie mleczko jest szybkie a przy tym bardzo smaczne, ciężko jest się powstrzymać, żeby nie zjeść całego na raz :) Dodatek galaretek Pink Margarita i Mohito dodało fajnego koloru i aromatu. Polecam.
od razu wiedziałam co z nich zrobię. Ptasie mleczko jest szybkie a przy tym bardzo smaczne, ciężko jest się powstrzymać, żeby nie zjeść całego na raz :) Dodatek galaretek Pink Margarita i Mohito dodało fajnego koloru i aromatu. Polecam.
Składniki:
Na polewę:
1 szkl. mleka
1 margaryna
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Na ptasie mleczko:
4 op. bitej śmietany w proszku Śnieżka
2 galaretki Pink Margarita(lub inne)
2 galaretki Mohito(lub inne)
2 szkl. mleka
2 szkl. wrzątku
Wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka i zagotować, po czym gotować jeszcze kilka minut.
Połowę polewy wlać do wyłożonej folią spożywczą(dno i boki) formy i odstawić w chłodne miejsce. Galaretki( każdy smak osobno) rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić. 2 śnieżki ubijamy w szklance mleka i łączymy z ostudzoną galaretką. Wylewamy na zastygniętą polewę. Kolejne 2 śnieżki ubijamy i łączymy z galaretką jak wyżej. Wylewamy na zastygniętą, wcześniej wylaną piankę. Jak stężeje zalewamy resztą polewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia. Wyjmujemy z formy, ściągamy folię i delektujemy się smakiem deseru.
SMACZNEGO!!!
Bardzo lubię ptasie mleczko, dobry pomysł z tą czekoladową polewą :D Nominowałam Twój blog do Liebster Blog award, zapraszam na mój blog po więcej informacji: http://slodkigrymas.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zosia
super przepis
OdpowiedzUsuńdziękuje
Ela W.
też tak robie tylko biorę 3 śnieżki i po 1 galaretce z innego koloru i jest super aha i margaryna do polewy musi byc zwykła wtedy jest najlepsze
OdpowiedzUsuńCzy mogę udostępnić ten przepis na fb,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń