piątek, 12 kwietnia 2013

Tarta bardzo czekoladowa, bez pieczenia- na dzień czekolady

Dzisiaj mamy Dzień czekolady, jak tu nie uczcić takiego święta??? Dzisiaj nie patrzmy na kalorie tylko napawajmy się tym błogim smakiem :)U mnie w roli "polepszacza nastroju" występuje dziś tarta czekoladowa. Fakt, że ledwo zdążyłam pstryknąć zdjęcie chyba najbardziej świadczy o tym, że jest pyszna. 
Przepis zapożyczyłam z tej strony i oryginalnie występował jako mazurek. Wszystkiego czekoladowego :)



Składniki:
Na ciasteczkowy spód:
375 g kakaowych herbatników
2 czubate łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
170 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki kakao
Masa:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
5-6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki

Herbatniki mielimy i łączymy z rozpuszczonym masłem i resztą składników. Wylepiamy formę do tary i wstawiamy do lodówki na 30 min. Śmietankę, czekoladę, mleko i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia składników. Na schłodzony spód rozsmarować dżem i wylać jeszcze ciepłą masę. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje.

SMACZNEGO!!!

Dzień Czekolady

1 komentarz:

  1. genialne,muszę zrobić,bo wygląda przepysznie,najchętniej zjadłabym monitor :) pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń