Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką, czyli klasyka sezonu truskawkowego. Jeśli jeszcze ktoś nie robił tego pysznego ciasta, serdecznie zachęcam, żeby spróbować.
Składniki: U mnie blaszka 40x24cm
Na biszkopt rzucany z przepisu Dorotki link
5 jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Na masę budyniową:
3 budynie waniliowe
4-5 łyżek cukru
1 l mleka
1,5 kostki masła lub margaryny
Dodatkowo:
ok. 1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać za często piekarnika. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągamy i rzucamy blaszką o podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Budynie ugotować z cukrem. Ostudzić przykryte folą, żeby nie zrobił się kożuch.Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem.
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Galaretki rozpuścić w 0,75 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki lekko dociskając. Na truskawki wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Wpis dodaję do akcji:
Świetny przepis! Dziękuje i pozdrawiam ;) !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało ;)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie! Ale z całego przepisu wyszedł mi tylko biszkopt ;-/ Wszystko inne i masa i galaretka za rzadkie...
OdpowiedzUsuńa mi nawet biszkopt nie wyszedł..
OdpowiedzUsuńDAJ ZAMIAST MAKI ZIEMNIACZANEJ 3 LYZKI OLEJU SLONECZNIKOWEGO
UsuńWYSZEDL PYSZNYYYYYYYYYYY
OdpowiedzUsuńja robię biszkopta bez mąki ziemniaczanej i także wychodzi pyszny :)
OdpowiedzUsuń