środa, 5 czerwca 2013

Ciasto ucierane z rabarbarem

Przepis na ciasto ucierane, które użyłam do tego wypieku już kiedyś zamieściłam na blogu o tu , ale jest to przepis na prawdę godny przypomnienia.Zawsze wychodzi niezależnie od tego jakich owoców użyjemy.



Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 kostka masła(lub margaryny)
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3-4 łodygi rabarbaru

 Masło rozpuścić i ostudzić.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i dodać na końcu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,ocet,olej i zapach-dokładnie wymieszać. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Delikatnie wmieszać ubite białka drewnianą łyżką.Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar. Można posypać odrobiną cynamonu i cukrem.
Piec w 160 stopniach ok.1 godziny.


1 komentarz: