Dzisiaj przepis na ciasto ucierane, które nadaje się pod wszelkiego rodzaju owoce. Począwszy od truskawek, malin, borówek po rabarbar,śliwki jabłka i inne. Zawsze się udaje, mimo soczystych owoców nie wychodzi zakalec.Jest naprawdę godne polecenia. Przepis dostałam od koleżanki. Ja piekłam już w wielu wariantach i jestem mega zadowolona.
Tu zamieszczam opcje z borówkami.
Ps. przepraszam za jakość zdjęcia.
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 kostka masła(lub margaryny)
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zapach cytrynowy cały
250 g borówek
Masło rozpuścić i ostudzić.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i dodać na końcu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,ocet,olej i zapach-dokładnie wymieszać. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Delikatnie wmieszać ubite białka drewnianą łyżką.
Wyłożyć dowolnymi owocami. Piec ok. 60 min. w 160 stopniach.
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zapach cytrynowy cały
250 g borówek
Masło rozpuścić i ostudzić.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i dodać na końcu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,ocet,olej i zapach-dokładnie wymieszać. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Delikatnie wmieszać ubite białka drewnianą łyżką.
Wyłożyć dowolnymi owocami. Piec ok. 60 min. w 160 stopniach.
SMACZNEGO!!!
Prosze podac wielkosc foremki.
OdpowiedzUsuń