Dzisiaj pyszny(jak sama nazwa wskazuje) placuszek, który nadaje się na każdą okazję. W tym placku znajduje się wszystko co lubię najbardziej: ser, mak i smażone jabłka. Polecam serdecznie na prawdę warto go upiec. Pozdrawiam
Składniki:
CIASTO:
10 dag margaryny,
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
1 żółtko
2 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część upiec. Na drugą część wykładamy mak.
MAK:
2 jaja
20 dag cukru
30 dag maku
Mak sparzyć, zmielić. Całe jajka ubić z cukrem i dodać zmielony mak. Wymieszać dokładnie i wyłożyć na ciasto.
SER:
50 dag sera białego
5 jaj
10 dag masła,
15 dag cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać zmielony ser i pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na mak i piec w 150 stopniach z termoobiegiem, aż ser się zarumieni.
JABŁKA:
1 kg jabłek
galaretka cytrynowa (lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wrzątku)
Jabłka pokroić i usmażyć. Dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na upieczony ser i mak, na to kładziemy upieczony wcześniej placek. Polać polewą.
SMACZNEGO!!!
fajne kolorowe warstwy :))
OdpowiedzUsuń