Jeden z najprostszych, a jednocześnie najlepszych wypieków. Ciasto z jabłkami często bywa na moim stole. Mniam.Mogę tylko polecać :)
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
2 żółtka
500 g mąki
3/4 szkl. cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek
1i 1/2 łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru brązowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.Wstawić na 30 min do lodówki. Blachę 38x24 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do jabłek dodać cukier, cynamon i pokrojone orzechy, wymieszać. Jedną cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Białka pozostałe z przygotowania ciasta roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Posypać cukrem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 40 min na zloty kolor.
Często najprostsze przepisy okazują się być najlepsze.
OdpowiedzUsuń