środa, 20 listopada 2013

Sernik na zimno z pianką i wiśniową galaretką.

Nic szczególnego, ani trudnego, ale za to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jako pyszny deserek sprawdza się idealnie, polecam.



Składniki:
1 kg mielonego twarogu z wanilią takiego z wiaderka(ja miałam z Biedronki)
2 op. bitej śmietany w proszku "śnieżka"
2 szkl.mleka
2 galaretki zielone
2 galaretki żółte
1 duży słoik wiśni w syropie
1 łyżka żelatyny

Galaretki rozrabiamy we wrzątku. Każdy kolor w 1 i 1/2 szklanki wody. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzone, żółte galaretki łączymy dokładnie z serem i wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę zieloną. Wylewamy na zastygniętą masę serową. Syrop z wiśni odlewamy do rondelka, dolewamy do niego ok. 1/2 szklanki wody. Podgrzać po czym dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować! Ostudzić. Wiśnie układamy na zastygniętej piance i zalewamy tężejącym syropem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. mniam, uwielbiam sernik :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie: przyprawzyciekolorami.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń