poniedziałek, 3 września 2012

Tort owocowy

Witam wszystkich :) dzisiaj coś z archiwalnych zbiorów, mianowicie przepis na przepyszny tort, który upiekłam na Chrzest mojego synka. Przepis znalazłam w książce "173 specjały s. Anastazji" Jest dosyć pracochłonny ale bardzo polecam jest wyśmienity. Wszyscy bardzo go sobie chwalili, a ja stwierdziłam, że na pewno upiekę go jeszcze wiele razy. Dodatek owoców powoduje, że nie jest za bardzo słodki i ciężki, jest w sam raz.Uprzedzam, że tort wychodzi bardzo wysoki, chyba,że ktoś będzie piekł w prostokątnej blaszce.

Ps. Niestety posiadam tylko takie mało eleganckie zdjęcia.



Składniki
CIASTO 1: 
4 jajka
1/2 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier, po jednym żółtku, na końcu mąk wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do formy, pic ok. 30 min. w temp. 180 stopni

CIASTO 2:
4 jajka
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 płaski łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Postępować jak w przepisie na ciasto 1.

CIASTO 3:
5 białk
15 dag cukru kryształu
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki zimniaczanj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier.
Gdy jest dobrze ubite, dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do formy i piec 30-40 min. w temp. 170 stopni. 

CIASTO 4:
20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżczki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Potem wymieszać z resztą składników, wyłożyć do formy i piec ok 20 min. w temp. 180 stopni.

KREM:
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek (pozostałych z ciast)
15 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 kostka margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z owoców odlać syrop, ananasy i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. 1/2 litry mleka zagotować z cukrem(kryształem i waniliowym). W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Utrzeć masło z margaryną i dalej ucierać dodając ostudzony budyń. Mas podzielić na 4 części: do jednej dodać brzoskwinie, do drugiej ananasy, do trzeciej tężejącą galaretkę i wiśni osączone z syropu, 4 część do posmarowania całego tortu.

Potrzebujemy również ok 2kg masy cukrowej, oraz barwniki spożywcze

Przełożenie tortu:
Ciasto jasne - masa z brzoskwiniami - ciasto orzechowe - masa z wiśniami - ciasto kokosowe - masa z ananasem - ciasto kakaowe - pozostałą masą posmarować wierzch i boki, obłożyć masą cukrową i udekorować wg. uznania.

SMACZNEGO!!! 

4 komentarze:

  1. Bardzo ładny ten tort. Dopracowany w każdym szczególe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkim baaardzo polecam ten przepis,rewelacyjny!!!!
    Na wczorajsze trzeci urodzinki mojej coreczki upieklam tort wg wlasnie tego przepisu-Pochwal nie ma konca,dzisiaj jeszcze otrzymywalam telefony z prosba o przepis :0)Nawet osoby ktore nie przepadaja za slodkosciami nie mogli skonczyc sie zachwycac smakiem:0) Upieklam go w prostokatnej formie i wymiary tortu wyszly wysokosc:10 cm,szerokosc 24cm i dlugosc 27cm.
    Poniewaz robilam ten tort po raz pierwszy,zerkalam na telefon po przepis oraz posiadam kilka blaszek ale roznych rozmiarow wiec musialam piec na raty to cala praca zajela mi 4 godziny-KAZDA POWIECONA TEMU TORTOWI MINUTA BYLA TEGO WARTA!!!DZIEKUJE:0)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z tego przepisu i Ci smakowało. Dziękuję za wspaniały komentarz. I wszystkiego najlepszego dla córeczki :)

      Usuń