poniedziałek, 15 października 2012

Penne z brokułem i piersią z kurczaka

Czasami trzeba urozmaicić sobie niedzielny obiad. Przeważnie w ten dzień zajadamy jakieś bardziej uroczyste dania, dlaczego nie spróbować by inaczej??


Składniki: Modyfikujemy ilość w zależności od potrzeb
1 brokuł
1 pierś podwójna kurczaka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
ok. 250 g makaronu penne
300 ml śmietany 12%
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka masła

Cebulę kroimy w kostkę. Trochę oleju i masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę i szklimy ją. 3 ząbki czosnku kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Uważamy, aby nam się nie przypalił. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażamy po czym podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy do miękkości. Brokuła dzielimy na różyczki, opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie rozgotować!Makaron  gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Do miękkiego kurczaka dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą , pieprzem, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę gotujemy. Dorzucamy kukurydzę, odcedzonego brokuła i mieszamy. Dodajemy makaron odcedzony i przelany gorącą wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz