wtorek, 27 listopada 2012

Imprezowe przekąski: 2. Parówki w cieście francuskim

Co jeszcze można zaserwować, żeby było szybko i smacznie?? Niby zwykłe parówki ale podane w fajny sposób. Do tego jakiś sosik i mamy fajną przekąskę. Pomysł na to danie widziałam w gazetce Przyślij Przepis, ale nie wiem jaki to był numer. Przeczytałam, spodobało mi się i czekało na okazję. 

Ps. Przepraszam za jakość zdjęcia

Składniki:

1op. gotowego ciasta francuskiego
ok8-9 cienkich parówek
8-9 plastrów żółtego sera 
keczup 
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
1 jajko

Ciasto dzielimy na prostokąty długości takiej jak parówki i takiej szerokości, żeby ją owinąć. Na każdy kładziemy plaster sera, smarujemy keczupem i posypujemy ziołami. Dajemy parówki i zawijamy dokładnie zlepiając brzegi. Układamy na blaszce łączeniem do dołu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, można jeszcze po wierzchu posypać ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach, aż się zarumienią. Podajemy na ciepło z keczupem lub jakimiś sosami.

2 komentarze:

  1. sylwester blisko, warto zapisać sobie takie przepisy,
    pozdrawiam cieplutko,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie kiełbaski :) muszę sobie zrobić bo mi smaka narobiłaś !

    OdpowiedzUsuń