czwartek, 22 listopada 2012

Pierniczenie czas zacząć

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej ( ku mojemu zadowoleniu bo je uwielbiam), więc czas zacząć przygotowania pierniczków, które muszą przecież swoje odleżeć, aby skruszeć. Ja już od kilku lat korzystam z przepisu na pierniczki wg. s. Anastazji. Okolice 20 listopada to doskonały czas na ich upieczenie, żeby delektować się nimi w czasie świąt.Ciasta wychodzi dosyć dużo, więc można zmniejszyć ilość składników.




Składniki:
1/2 kg miodu (połowa sztucznego i połowa prawdziwego)
1/2 kg margaryny
1/2 kg cukru kryształu ( z tego 15 dkg upalić na karmel z odrobiną wody)
6 żółtek
4 jaja
1 łyżka sody
1 proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
2 op. przyprawy do piernika
Mąka tyle ile zabierze ok 2 kg( dodatkowo jeszcze trzeba do podsypywania)

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jajka i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawami.. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w 180 stopniach ok. 15 min, trzeba sprawdzać.Blachę należy wysmarować masłem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz