środa, 16 stycznia 2013

Tygrysek

Dzisiaj przepis na fajnie prezentujące się ciasto. Znalazłam je w książce " 100 nowych ciast s. Anastazji". Efekt super.Piekłam je już kilka razy. Polecam





Składniki: 
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

Mak:
20 dag sparzonego i zmielonego maku
1-2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
bakalie
cukier do smaku

Masa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 kostka masła
cukier do smaku

Dodatkowo:
Biszkopt z 4 jaj zwinięty na roladę
3 galaretki zielone
4-5 łyżek twardej marmolady
1 mały słoik powideł śliwkowych
puszka brzoskwiń

Roladę wysmarować marmoladą, zwinąć.
Ciasto
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej zrobić pierogi z makiem.
Mak
Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć na nim pierogi. Upiec.
Masa
Ugotować budyń i utrzeć z masłem

Przełożenie placka: Kruche ciasto z pierogami- masa budyniowa- plastry rolady- pomiędzy nimi cząstki brzoskwiń- zalać tężejącą galaretką.

SMACZNEGO!!!

7 komentarzy: