W celu wypróbowania foremek z dwutygodnika " Ale pychota" nr.11 upiekłam muffinki, z przepisu również zamieszczonego w tej gazecie! I co?? I są pyszne. Oj jeszcze nie raz je upiekę.Są miękkie i dosyć wilgotne.
Składniki:
25 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
15 dag cukru
250 ml. mleka
1 jajko
90 ml. oleju
Wykonanie jak zawsze. W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki, w drugiej misce roztrzepać mokre. Do suchych wlewamy składniki mokre i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. Przełożyć do foremek(na 2/3 wysokości foremki). Piec ok. 20 min w 200 stopniach. Upieczone chwilę pozostawić w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
25 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
15 dag cukru
250 ml. mleka
1 jajko
90 ml. oleju
Wykonanie jak zawsze. W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki, w drugiej misce roztrzepać mokre. Do suchych wlewamy składniki mokre i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. Przełożyć do foremek(na 2/3 wysokości foremki). Piec ok. 20 min w 200 stopniach. Upieczone chwilę pozostawić w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
SMACZNEGO!!!
muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń